Fredagstipset: Bok+film

19 mars 2010

Den här fredagen har vi valt att uppmärksamma bra svenska böcker som har filmatiserats! Varför inte se filmen och sen läsa boken? En del böcker finns även som ljudböcker om du hellre vill lyssna än läsa.

Några av er har kanske redan sett några av filmerna på Stadsbiblioteket, andra kanske inte.

Låt den rätte komma in är en relativt tjock bok. Men om man tycker om spänning, skräck och annorlunda människor så är den alldeles underbar! Först och främst handlar den om Oskar som bor i Stockholmsförorten Blackeberg och blir mobbad av sina klasskamrater. Men en dag flyttar det in en underlig liten familj i hans hus; Håkan och den bleka flickan Eli.

Samtidigt härjar det en mördare ute i området och folk blir mer och mer försiktiga om kvällarna. Som läsare/tittare förstår man att Eli är inblandad i det hela.

Nästa bok är en serie med flera böcker som handlar om den svenska korsriddaren Arn under 1100- och 1200-talen (Vägen till Jerusalem, Tempelriddaren, Tempelriddaren, Riket vid vägens slut och Arvet efter Arn). Böckerna är skrivna av den svenske författaren Jan Guillou och är historiska berättelser om krig, kärlek och förräderi. Arns kärlek Cecilia spärras in i kloster och han själv skickas som tempelriddare till Det heliga landet där det är krig mellan kristna och muslimer. Det finns två filmer som båda bygger på böckerna: Arn – tempelriddaren och Arn – riket vid vägens slut.

Den tredje boken ut idag är Ninas resa av Lena Einhorn. Lena berättar om sin judiska mamma som överlever Warzawas getto under andra världskriget. Hon beskriver livet före kriget, i gettot och som gömd efter flykten därifrån. Genom stort mod, en otrolig viljestyrka, och med hjälp av en modig äldre bror, lyckas Nina ta sig ifrån gettot och överleva kriget. Men vägen dit är lång, och inget blir någonsin det samma som det var under den lyckliga tiden före kriget.

Boken finns som lättläst på biblioteken.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: