Starka kvinnor

18 maj 2010

Idag tipsar vi om två böcker som utspelar sig lite längre tillbaka i tiden och ger en bild av Sverige under två olika tidsperioder. Moa Martinssons bok Kvinnor och äppelträd utspelar sig i början av 1900-talet och Åsa Linderborgs bok Mig äger ingen utspelar sig på 1970-talet. Båda böckerna  handlar om familjen, klasstillhörighet och att vara kvinna. Fantastisk läsning väntar!

Kvinnor och äppelträd av Moa Martinsson

En svensk klassiker om hur fattiga arbetarkvinnors liv såg ut i Sverige förr i tiden. Vi får följa Ellens och Sallys vänskap genom glädje och sorg. Kvinnor och äppelträd är en roman om arbetarkvinnors vardag och tuffa hemförhållanden men också en roman som rymmer berättelser om stort mod och stark vänskap.

 

Mig äger ingen av Åsa Linderborg

Åsa Linderborg berättar historien om sin uppväxt i Västerås på 1970-talet. Under sin uppväxte levde hon tillsammans med sin ensamstående far, en man som var långt ifrån perfekt men full av kärlek till sin dotter. Ett smärtsamt men varmt porträtt av en mycket speciell far- och dotterrelation och en annorlunda uppväxtskildring som även belyser frågor om klasstillhörighet och utanförskap.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: